Действия за шумоизолация на под

Към шумоизолация на под се преминава изключително рядко, защото шума не идва от долу, но ако съседите под вас слушат висока музика, ще се наложи да я направите. Благодарение на шумоизолацията на пода се постига и топлоизолация, защото се използва минерална вата или други подобни материали, чрез които се постига както добра звукоизолация, така и топлоизолация.

Работата по звукоизолацията на пода започва с отстраняване на подовото покритие. Плочата се почиства много добре от всякакви отпадъци. Необходимо е да се провери много внимателно за шупли по плочата и други дефекти, които да се отстранят. С помощта на лепило се залепват гумени уплътнители, които ще се ползват при направата на плаващия под, необходим за шумоизолацията. Трябва внимателно да се наблюдава наклона на пода за да не се допуснат неравности.След поставяне на звукоизолиращите материали се поставя арматурна мрежа и се залива замазката. След като плаващата замазка се втвърди, се поставя подовото покритие – ламинат, паркет, теракота или друго покритие.

Звукоизолацията на помещението отгоре и отдолу се определя от междуетажните плочи. Обаче за да се постигне защита от структурните шумове е необходимо те да са с голяма дебелина, което практически е невъзможно, защото се утежняват. В качеството на допълнителен звукоизолатор може да се ползва окачен таван. Между плочата и подовото покритие (ламинат, теракота, паркет) се поставя еластична подложка. Тя значително намалява шума от вашите движения, за което съседите под вас трябва да са ви благодарни.

Много по-ефективно средство за шумоизолация на пода са специалните еластични „плаващи“ основи. Ударният шум се намалява с помощта на подложки от различни материали, например, полимерно-битумни мембрани. Над тях се прави бетонна замазка, а над нея се поставя подовото покритие. За сметка на всичко това се намалява разпространението на ударния шум.

В борбата с шума може да се срещните с много неочаквани проблеми. Например, при поставяне на линолеум настилки непосредствено на железобетонна плоча шумоизолацията на пода не само, че не се подобрява, а и се влошава. Това се дължи на резонансните явления. Професионалистите по акустика отчитат тези „подводни камъни“. За това е препоръчително преди да се захванете с шумоизолация на пода, да се консултирате със специалисти по звукоизолация за всички въпроси – материали, технология на поставяне, за да не се допускат грешки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *