Видове замърсяване и отпушване на каналите


С канализацията много често възникват непредвидени трудности. Ту нещо е попаднало в нея и водата престава да се изтича, ту по стените са се натрупали мазнини и се образува запушване.

Запушеното място може да се намира на различни места в канализацията:

– щранга на канализацията;
– мивката в кухнята;
– ваната или умивалника;
– съдомиялната;
– може и пълно канализационно запушване.

Ако водата не изтича само от определено място, това означава, че там е проблема. В такъв случай може да ползвате всичко, което вие достъпно за отпушване на канали.

Ако живеете в голяма жилищна сграда и отпадъчната вода не изтича от никъде (мивка, баня, тоалетна) и дори се връща, тогава проблема е много сериозен и без помощта на фирма за отпушване на канали няма да се разминете, защото е запушен канализационния щранг.

За да не попада водата обратно в сифона на мивката, то може да монтирате обратен клапан на канализационната тръба, водеща към щранга.

Има няколко вида замърсявания, които предизвикат отпушване на канали.

Експлоатационно запушване – то не се появява отведнъж, в един момент. Наблюдателният човек лесно може да забележи, че водата се изтича по тръбите не така бързо, както преди.

В този случай трябва да се вземат мерки, за да не се запуши тръбата напълно.

Защо се случва така с тръбата? За това са виновни мазнините, наслоени по стените. В тръбата се образува натрупване във вид на твърди частици, които се съдържат в отпадъчните води.

Тези фракции образуват наслагвания по стените и намаляват диаметъра им. Изтичането на водата се забавя, докато спре да тече.

Механичното запушване се получава обикновено в жилищата, където има деца, които могат „случайно” да изпуснат в тръбата всякакъв предмет. С една дума за децата е нужно очи в очи, непрекъснато да се наблюдават.

Ако навреме не се разбере за това, попадналия предмет застава в тръбата и спира изтичането на водите и родителите трябва да се заемат с отпушване на каналите.

Най-сложно е технологичното запушване. То възниква постоянно и непредвидено, само защото някой по време на проектиране е допуснал грешка – не е спазен наклона или диаметъра на тръбата е не подходящ.

Каквото и да е нарушено, тръбите в този случай могат да се запушват през 2 – 3 седмици.

Ако по време на строителството на жилището вие решите, че канализацията може да бъде събрана както и да е, то свиквайте за непрекъснато отпушване на каналите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *