Интериорни врати – декоративни облицовки


Интериорните врати се характеризират с голямо разнообразие. То се дължи на изработката им от различни видове материали, на различните модели, както и декоративната им облицовка.

При обработката на вратите може да се използва всякакъв вид декоративна облицовка, независимо от материала, от който е произведена вратата. От качеството на избраната облицовка ще зависи цената и срока на ползване на вратата.

Сега има няколко вида облицовка на вратите – ламинирани, с фурнир и украсени.

Фурнират е декоративно покритие на интериорните врати на естествена основа.Той се прилага за декориране на всякакви видове врати, без стъклени. Разделената дървесина чрез горещо пресоване се прикрепя към крилото на вратата чрез специално лепило. После се покрива с лак.

Тези врати са добър избор – имат добра цена и може да се създаде всякакъв вид дървесина.

Недостатък е слабата им устойчивост към въздействието на ултравиолетовите лъчи и след време потъмняват.

Ламинираните интериорни врати се изработват от дървесина, алуминий или пластмаса. В зависимост от използвания метод за ламиниране се определя качеството и цената на вратите.

Предимствата на тези врати са – устойчивост на ултравиолетовите лъчи и на химическите средства; лесно се почистват; устойчиви са към механично натоварване и имат малка вероятност за образуване на пукнатини.

Този вариант си има и своите недостатъци – гладка повърхност, при силни увреждания не подлежи на възстановяване, всички врати си приличат една с друга, защото ламината е еднакъв.

Най-често използвания начин за обновяване на интериорните врати е боядисването. За този метод на работа се използват водни разтвори на органични или синтетични оцветители.

В резултат на такова покритие вратата се обновява. За украсата на вратите са подходящи специални маслени бои, алкидни, а така също бои на водна основа.

Оцветяването предпазва от ултравиолетовите лъчи и от развитието на гъби, украсяват се вратите.

Недостатък на оцветяването е, че всички бои, изложени на пряко слънчево греене след време губят цвета си.

Независимо от облицовката на интериорните врати, те ще се впишат в интериора ви, ако разбира се, изберете подходящия цвят и модел. Вие най-добре ще се справите с разнообразието от предлагани врати, защото знаете за какво и за къде ви е необходима вратата. Това ще определи нейния модел, а интериора на съответното помещение ще ви подскаже цвета, който търсите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *