Какво представлява музикалният инструмент обой?

oboiОбой е вид музикален инструмент от клас духови инструменти, който е сътворен от дърво. Ако все пак трябва да го сравним с друг инструмент от тази секция като кларинета, обоя се отличава от него със своето двойно езиче, и разбира се специфичният звук, който издава. Не е изобщо тайна, че този инструмент е вече много популярен и то в продължение на вече повече от 50 години като реално вече се използва в почти всички оркестрови групи.

В резултат на специфичните колебания на въздуха в колоната, която е разположена вътре в самата тръба реално се произвежда звука на музиката така характерна за този духов музикален инструмент. В случая помага именно факта, че дължината на обоя е в състояние да бъде регулирана чрез система от специални клапани.

Нотите на тази музика навяват едно приятно усещане за звуците на приятен бриз, благодарение именно на тази функция, инструмента се харесва навсякъде по света.

И все пак да не забравяме едно нещо – обоят е инструмент, който се дели на различни видове. Например, старинният обой може се дели на два вида като в единият случай представлява тръба с единично езиче а в другият случай то е двойно. Еди от тези инструменти е открит при едни археологически разкопки на древно шумерско гробище.

Визията на обоя, с който сме свикнали вече днес започва своето развитие още в края на далечният 17 век, във Франция. Тази трансформация обаче започва всъщност с подобряването на един друг музикален инструмент, известен като шалм.

В днешно време обаче заедно с вече споменатите по-горе видове обои съществува и още един по-специфичен инструмент от семейството на обоя – така нареченият мецосопран обой. Този интересен музикален инструмент всъщност е с една интересна настройка, която е по-ниска от обичайната за обикновеният му събрат. Благодарение на нея той сякаш успява да звучи с няколко идеи по-меко при свирене в сравнение с другите видове обои.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *