Материали за шумоизолация


Въпросите, свързани със шумоизолацията на помещението, безпокоят всеки човек, на когото високия шум пречи да се съсредоточи върху работата си или да си почива след дългия уморителен ден.

Високите звуци влияят на емоционалното състояние на човека, предизвикат раздразнение, умора, намаляват работоспособността.

Ето защо шумоизолацията на помещението е най-доброто решение за здравето на човека.

Всеки от съществуващите изолационни материали, основната функция на които е да защитават помещението от шума, имат своите характерни особености.

Ако не сте запознати с тях, може избора на нужния вид да ви затрудни.

Най-напред е необходимо да се реши какво предназначение ще има звукоизолацията, а за това е нужно да се определи вида на шума, от който искате да се избавите завинаги.

Шумът се разделя на структурен и въздушен. Към въздушния шум се отнасят хорските разговори, тези от животните, работещата техника. Тези звуци се разпространяват във въздушното пространство.

Структурният шум включва тропота на краката по пода, звуците от падащи предмети, скърцане на мебели. Този вид звуци се предават по конструкцията.

В съответствие с това, всички съвременни материали, предназначени за шумоизолация, се делят на няколко вида и категории:

– материали, които създават нужната акустика в стаята – обикновено се използват в театъра, киносалони, звукозаписни студия;
– такива, които защитават от различни категории въздушни шумове;
– материали, намаляващи вероятността от проникване в помещението на структурни шумове.

Всички те се разделят на звукопоглъщащи и звукоотразяващи, които отлично се справят със защита на всички помещения от различните шумове.

Ако трябва да се спрат шумовете от улицата, изборът се спира на звукопоглъщащите материали.

Идеалният вариант, разбира се, за добра шумоизолация е да се използват и двата вида материали.

На пазара за материали за звукоизолация най-много се търси минералната вата. Според експертите по акустика тя може да задържи повече от 95 % шумове от всички категории и в това число ударните звуци.

Един от недостатъците на минералната вата са последствията в случай на намокряне.

Други качествени материали са акустичните панели. Благодарение на специалната система на перфориране панелите заглушават звука в помещението, създават благоприятна акустична атмосфера.

При шумоизолация могат да се ползват материалите и в комбинация. Всички качествени материали са подходящи за звукоизолация на стени, тавани и подове.

При повече проучване могат да бъдат избрани най-качествените материали, предлагани на пазара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *