Могат ли неподходящите обувки да причинят задрвословен проблем

Трудно е да се повярва, че е имало време, когато хората просто ходели боси, независимо от температурата или терена. В днешно време, вие няма да си позволите да се приберете у дома, без да преминете през няколко магазина за обувки, да си купите обувки на ток от Бутик Арена и да се похвалите на приятелките си.

Въпреки, че вашето здраве може да не е първото нещо, за което да се замислите, когато си избирате обувки, добре е да понаучите нещо преди това.. Лошо проектираните обувки или обувките, които не прилепват правилно на краката ви, могат да причинят редица здравословни проблеми, които засягат различни части на тялото ни, така че е важно да занете какво слагате на крака си.

Много обувки могат да повредят краката ви почти веднага. Някои от най-често срещаните проблеми са:

Мазоли

Мазолите са натрупване на твърда, мъртва кожа, която се появява над кокалести изпъкналости. Често те се причиняват от продължителен натиск върху специфичната област – обикновено от лошо прилепнали обувки. Обувките, които са прекалено хлабави, могат да позволят на крака ви да се плъзга и да се търка или моделите, които осъществяват прекомерен натиск върху определена част от стъпалото, са най-вероятните причинители на мазоли.

Проблеми с ноктите

Проблемите с ноктите и гъбичките са изключително често срещани, около 16% от европейците смятат, че страдат от някаква форма на инфекция. Врастналите нокти на краката, причинени, когато страните на нокътя пробиват заобикалящата кожа, са особено неприятни и могат да бъдат много болезнени.

Сгънати сводове

Сгънатите или „паднали“ сводове (по-често известни като „плоско стъпало“) са терминът, използван за определяне на случая, когато краката на имат ниски или липсващи сводове.

Болка в гърба

Има редица потенциални проблеми, които биха могли да възникнат от носенето на неподходящи обувки (особено токчетата) за продължителен период от време, някои от които са насочени към гърба ви.

Придържайте се към ниските обувки, когато е възможно. Ако носите високи токчета, уверете се, че са добре изработени и не се се налага да ги носите твърде дълго.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *