Основни принципи на създаването на модерния металотърсач

Съществуват няколко различни принципа, въз основа, на които в наши дни се произвеждат металотърсачите. Ето трите основни принципа, използвани за създаването на  съвременния металотърсач:

  1. При първият принцип се създава много ниска честота (VLF). Приемникът, представляващ бобина, е защитен от влиянието на магнитно поле, подадено от неметални обекти. Електрическият ток, произведен от предавателя и изпратен към намотката, се влияе само от магнитното поле на електропроводими или метални предмети. Електрическият ток, преминаващ през този приемник (бобина), когато устройството наближи електропроводим обект, произвежда слабо магнитно поле. Бобината на свой ред, усилва и изпраща честотата на тока (която е същата като честотата на магнитното поле, генерирано от метала) към контролната кутия за анализ. По този начин, устройството може да открива метали и да определя разликата между различните видове метали и дълбочината, на която се намират.
  2. Този принцип се отнася до индукцията на импулса (PI). Когато устройството се сблъсква с метален или електропроводим обект, отразяващ импулса, процеса продължава за по-дълъг период от време. Това е така, защото импулсът, изпратен от металотърсача произвежда обратния магнитен сигнал и това магнитно поле предизвиква отразяващия импулс да продължи по-дълго. Устройството, също така, съдържа схема за вземане на проби, което следи отблизо шиповете и отразените импулси и изпраща тези сигнали до интегратор. Интеграторът долавя, усилва и след това преобразува сигналите за постоянен ток (DC). Аудио веригата след това произвежда звук, който показва наличието на метален предмет.

3. Този принцип се свързва с честота на трептене (BFO). Приемникът създава звукови тонове, въз основа на честотата на радиовълните. Но, когато устройството се натъква на метали или метални предмети, през бобината преминава електрически ток. Магнитното поле, създаващо се около метален предмет пречи на радио вълните, създадени от бобината в устройството за търсене. Това води до промяна в тоновете, произвеждани от приемника, които помагат за откриването на наблюдавания обект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *