На къде без фунгициди

В борбата с многобройните причинители на инфекции на градинските и полски растения основно оръжие се явяват фунгицидите – препарати за предпазване и лечение на болестите по растенията. Микробиологията съвместно с химията предлагат цял арсенал действащи препарати, сред които могат да се подберат оптималните както за лечение, така и за профилактика на болестите по селскостопанските култури.

Съвременните фунгициди са безопасни за хората, животните и пчелите, тяхното прилагане дава бързи и значителни резултати. Някои препарати имат продължително действие, което осигурява и продължителна защита на растенията. Чистата от патогени почва, здравите растения гарантират добра реколта от овощните и зеленчукови култури. Важно е да се предотврати заболяването като се изберат подходящите препарати, правилно да се дозира работния разтвор.

За голямото разпространение на многото гъбни инфекции, поразяващи почти всички видове овощни, декоративни и зеленчукови култури, има редица причини. Натрупване на причинителите на болести се получава от заразените растителни остатъци. Така се разпространява кореново гниене, фузариоза. Спорите на гъбите се натрупват в почвата, където остават да зимуват заразени растителни остатъци, разнасят се с не добре угнилия оборски тор.

Поради високата цена на минералните торове и недостатъчното количество угнил оборски тор, често стопаните прилагат в градините си зелена растителна маса, окосена трева, паднали листа от съседната гора, а с това в почвата попадат и патогенни микроорганизми, предизвикващи гниене и други инфекциозни болести по растенията.

Неправилното използване на фунгицидите може да доведе до поява на устойчивост на патогените към тях. При някои причинители на заболявания възниква резистентност към определени химически препарати. Ето защо е много важно строго да се спазва инструкцията за дозиране на препаратите и същевременно да се редуват фунгициди с различно активно вещество.

Принципът на действие на различните видове препарати за защита на растенията от болести е различен. Някои от тях действат на патогена на клетъчно ниво, други оказват влияние на ферментите, трети нарушават процеса на дишане на вредните гъби. Според спектъра на действие едни фунгициди са специализирани, а други унищожават широк кръг от патогенната микрофлора. Някои химически препарати се използват за профилактика и предпазване от зараза, а други – за лечение на появила се вече болест.

Подходът към избора и използването на препарати за растителна защита трябва да е отговорен, защото вместо полза да не се нанесе щета не само на добива, а и на околната среда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *