Очила за летния сезон – специфика и тънкости в подбора

Изборът на очила не е за пренебрегване, особено щом се касае за слънчеви модели.

Очилата не са само моден аксесоар, но и защита срещу истинската опасност за очите.

По право човешкото око има механизми, който се задействат срещу външни и фактори. Така, когато попадне прашинка или друго външно тяло в лигавицата на окото, клепачът се затваря, за да брани, а сълзите помагат замърсителя да излезе безпроблемно навън.

За UVA лъчите обаче е нужен допълнителен протектор и той се монтира в слънчевите очила.

Техническият прогрес, днес ни представя изобилие от очила.

Специалистите съветват да избираме очила със слънчева защита, които да са с идеален протектор за озоновия слой.

И тук много ще попитат – Какво се случва, ако имаме за всяка чанта и дреха, чифт слънчеви очила, купени от сергията на улицата и струващи 5-10 лв?!

Според специалистите, в такива случай: „Зеницата на окото се разширява, защото е заблудена, че окото е предпазено. Тогава във вътрешността на ретината попада двойно повече светлина. По този начин вредните UV лъчи могат да увредят очите. Когато човек не носи тъмни очила, зениците инстинктивно се свиват и по този начин се задейства защитен механизъм.

Изборът на очила невинаги е съобразен със здравословно или полезно качество. Много пъти, заради писъка на модата, не си даваме равносметка, как си вредим. Много пъти при пазаруване на слънчеви очила, хората избират такива по различни критерии. Много от тях игнорират идеята за оптика или специализиран магазин за очила и избират от сергии по улицата.

Специалистите препоръчват да не се поставят модния аксесоар слънчеви очила, когато светлината е прекалено остра. Това само може да навреди на окото.

Очите ни са най-финият орган, който лесно може да бъде увреден.

Предвид тези факти е добре в избора на очила да не бързаме. Хубаво е да имаме поне един чифт, но с гарантирано качество и на по-висока цена, вместо дузина, чиято роля е единствено модна насока.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *