Парфюмният маг Пако Рабан

Модните дизайнери са известни като колоритни и вълнуващи натури. Техният оригинален начин на мислене и подход движат напред света, изпълвайки го с красота и цветове. Но има творци с отчетливо различен почерк. Един от тях е испанецът Пако Рабан. Хрумките му са толкова ексцентрични, че човек би полюбопитствал как се е стекъл животът на подобна личност. Ето някои факти, които може би биха дали съответните отговори:

Детство

Роден е под пълното име Франциско Рабанеда Куерво през 1934-та на 18-ти февруари, което го поставя под зодиакалния знак Водолей. Водолеите са емблематични със своята различност и бунтарски дух, така че това може също да се прибави към цветния образ на Пако Рабан.

Израства под грижите на майка си и баба си, като последната силно се е интересувала от окултизъм, което се прехвърля и на самия него като увлечение.

Прекарва детството си в Испания, а след края на гражданската война през 40-те, негов дом става Франция. Там той открива призванието в живота си и през 60-те години на миналия век става популярен с прозвището „Непоносимото дете“ на френската модата.

Творчески подем

Отваря своя собствена модна къща през 1966-та година. Първото му ревю е абсолютно шокиращо за аудиторията: освен, че моделите са чернокожи, дрехите върху тях са по-скоро „сглобени“, отколкото ушити и съдържат в себе си материали като метал, пластмаса и хартия. Характерен белег за неговите облекла са също и космическите мотиви.

Но модният свят не му е достатъчен. Друго поприще, в което дизайнерът започва да се вихри е светът на ароматите. И там вече оставя своята дълбока следа като творец.

Парфюми с душа

Началото на серията от парфюми Paco Rabanne се бележи с аромата „Calandre“, пуснат в продажба през 1969-та година. Става абсолютен хит сред дамите и господата, но истинският шедьовър в света на парфюмите е синтез от необичайните странични интереси на Пако: нумерология, астрология и метали. Така на бял свят се появява ароматът с име „1Million“, в който се съдържа изключително рядката съставка мед. Флаконът изобразява златно кюлче. Над нестандартния парфюм работят 3-ма парфюмиери в продължение на цели 18 месеца, като създават 1700 проби.

Дамската версия на този неустоим аромат – „Lady Million“ е характерна с формата на своя флакон. По облика му работи дизайнерът Дюшофор-Лоранс, който смело решава негов образец да бъде диамантът „Регент“.

Paco Rabanne Black XS for Her“ е друг обожаван дамски аромат – наситен, ярък и запомнящ се.

Invictus“ и женският му аналог „Olympéa“ са сред последните разработки на дизайнера и са показателни за стила му на работа; съчетават нежни класически ухания като ванилия със свежи и диви ориенталски нотки.

Още няколко думи за страничните увлечения

Пако Рабан е наистина отличителен с разнообразните си интереси.  Увлеченията му към окултизма и паранормалното го превръщат в автор на няколко книги върху подобни тематики, като най-известните му заглавия са: „Траектория“, „Апокалипсис“ и „В средата на времето“.

Дизайнерът е имал също приятелски отношения със Салвадор Дали. Някога художникът е бил единственият човек, който е виждал рисунките на Пако Рабан и му е дал съвет да не спира да рисува.

През 2005-та година Пако се осмелява на изложба, в която разкрива пред широката аудитория и художническия си талант.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *