Подходящи храни за силна имунна система

Имунна система

В сезона на грипа и настинките е логично да се интересуваме как можем да подсилим имунната си система. Важно, в този случай, е да консумираме правилните храни, които биха могли да поддържат добър имунитет.

Призово място при храните, стимулиращи действието на имунната система, заемат цветните зеленчуци. Зеленчуците с ярък зелен, жълт или оранжев цвят съдържат много каротеноиди, познати като антиоксиданти, подпомагащи имунната система. Освен в яденета, може да ги добавяте в супи и гарнитури.

Други храни, които се отразяват благотворно на имунната система, това са ядките. Те съдържат голямо количество антиоксиданти, витамини и цинк. Хората, които редовно си похапват сурови ядки, до голяма степен са предпазени от появата на хронични болести. Те са изключително подходящи за бърза закуска и лесно могат да се съберат в чанта или джоб.

Бадемите съдържат витамин Е в големи количества. Препоръчва се ежедневно да се яде по една шепа бадеми.

Плодовете могат да се похвалят с високо съдържание на витамин С. Тъмните плодове, каквито са горските плодове, са богати на биофлавоноиди. Точно заради това успешно се справят със свободните радикали, които провокират промени в клетките.

Естествен антиоксидант е и витамин С, който можем да си набавим в големи количества при консумацията на портокали, глава и лимони. Витамин С стимулира бързата реакция на левкоцитите срещу инфекциите.

В последно време лененото семе е често предпочитано заради богатото съдържание на  омега-3 мастни киселини и фитоестрогени, които усилват имунната система.

Може и да ви звучи изненадващо, но шоколадът е чудесен имуностимулатор заради високото съдържание на какао. Една чаша горещ шоколад, когато се съмнявате, че може да се заразите с някакъв вирус, ще стимулира действието на имунната система. За по-добро действие – не слагайте захар.

Рибата, особено по-тлъстите, съдържа голямо количество омега-3 мастни киселини. Рибата е богата и на цинк, който функционира като катализатор на реакциите на имунната система. Други храни, богати на цинк са стридите, раците и нетлъстото месо.

Няма как да не споменем, че ние с Росен използваме Имунофан Спрей за подсилване на имунната система.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *