Ръчни килими и още нещо


Още от дълбоки времена, много преди нашето време хората са започнали да ползват своите ръчни килими. Красиво изработените изделия се използват за създаване на топлина в стаята, а сега са преди всичко елемент на интериора. Тези изделия, поставени на пода служат и за предпазване от нараняване при падане. Освен това изолират частично шума, а стъпването върху тях е истинско удоволствие – меко и приятно. Правилният им избор като цвят и размер е много важен. За изработването на ръчни килими могат да се ползват различни материали от естествен произход.

Красотата на ръчните килими се дължи на старата традиционна технология, по която те се тъкат с използване на естествени материали. Отличават се с висока плътност, трайност и яркост на цветовете. Мотивите са различни – абстракция, природни и религиозни сюжети, сложни геометрични фигури.

Изделията, направени от ръцете, винаги са ценят на пазара. Особено се ценят в големите градове, където са съсредоточени хората с високи развити художествени вкусове и разбират красотата и ценността на тези изделия. Вълнените и копринените ръчни килими от Индия са известни не само със своята красота и финес, но и с практичността си.

Изкуството тъкане на килими се е появило в дълбоката древност. Техниката на килимарството в семейството се е предавала от поколение на поколение със своите отличителни страни. Тъкането е много трудна и сложна работа, изискваща майсторство и много свободно време, защото всеки килим се тъче години. За това не трябва да се учудваме защо ръчните изделия са по-скъпи от тези с фабричен произход. Ръчните килими като предмет на интериора показват вашия добър вкус. При това те се явяват и показател за разкош и благополучие, защото цените им не са достъпни за всеки.

Всеки майстор в процеса на тъкането вкарва своето творение и прави рисунките наистина уникални. За това всяко ръчно изделие е неповторимо произведение на текстилното изкуство. Да се определи, че изделието е излязло от ръцете на майстора е възможно по малките неравности или разместен елемент от рисунката. Това е абсолютно нормално и по никакъв начин не оказва влияние на качеството на изделието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *