Специални средства за отпушване на канали


Проблемът запушени тръби винаги се появява при ползване на канализацията. Разбира се, това е особено често явление в старите кооперации, в които канализационната система е изградена от чугунени тръби.

С годините на ползване ръждата и насъбралите се отпадъци са намалили вътрешния диаметър на тръбите и това забавя изтичането на отпадъчните води. Колкото по-бавно се изтича водата, толкова възможността от натрупване на нови отпадъци към вече насъбралите се е по-голяма.

Отпушването на каналите не търпи отлагане. При възможност да се установи вида и мястото на запушването е възможно да се приложи подходящия за случая начин за отпушване на каналите.

Домашните и лесно приложими начини като гореща вода, комбинацията сода за хляб и оцет, не винаги дават желания резултат.

Често се налага да се ползва ръчна вакуум помпа, комбинирана с гореща вода за промиване на тръбите. Когато запушването е по дълбоко в тръбата вакуум помпата не може да се справи с него.

В такъв случай се налага използването на специален тел за отпушване на канали. Работата със специалния тел е лесна. Поставя се необходимата приставка към спираловидно навития тел и с последователно въртене чрез дръжката се насочва в тръбата. От въртеливото движение се разпада запушването.

След това може да се смени приставката с четка за да се почистят добре стените на тръбата. За довършване на почистването се налива достатъчно количество гореща вода.

Макар че, обикновените лесни домашни начини за отпушване на каналите са много, те се обединяват от два основни критерия – лесно изпълнение и малка ефективност. Ако запушването е голямо, то отстраняването е възможно само с много ефективни методи.

Хидродинамичното отпушване на каналите е особено ефикасен начин, който не само отпушва тръбите, а почиства целия тръбопровод и осигурява добра работа на системата за дълъг период от време.

В канализацията се подава вода под голямо налягане, създадено от компресор. Така водата е в състояние да разбие всякакъв вид запушване, независимо от неговото местоположение. Мощната струя вода ефективно почиства тръбите, почти като нови.

Добре е да се използва хидродинамичното почистване на канализационната система няколко пъти в годината като профилактика.

Поставянето на цедка в мивката, както и да не се изхвърлят твърди битови отпадъци в тоалетната, ще допринесе за намаляване на запушванията в тръбите, а следователно – по-малко почистване на тръбите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *