Тръби и смяна на щрангове


Съвременното разнообразие от строителни материали практически в нищо не ограничава избора на потребителя. Особено забележително се е разширил в последните години асортимента на тръби, което се обяснява с появата на нови материали и технологии на производство.

За това всеки потребител може да избере необходимите му тръби изхождайки не само от техните технически характеристики, но и от собствените предпочитания, особеностите на експлоатация на тръбите, външния вид на материала и т. н.

В миналото с голяма популярност се ползваха чугунените тръби, които и сега на пазара могат лесно да се намерят. Използването им за смяна на щрангове и тръби почти не се прилага. Основен недостатък е тяхната податливост на корозия.

Обработените модели с антикорозионно покритие имат редица предимства – високи показатели на издръжливост на механично въздействие, устойчивост на промените на налягането и температурата, и дълъг срок на ползване.

Алуминиевите тръби се отличават от другите видове с по-малкото си тегло и те не корозират. Като недостатък може да се отбележи слабата якост на материала и невъзможност да се ползват химически препарати за почистването им. Това ограничава употребата им за смяна на щрангове и тръбопроводи.

Полипропиленовите тръби са най-подходящи за смяна на щрангове. Когато се отнася за вертикалните тръби на топлата вода, то тогава се използват армирани тръби.

Те не се влияят от външните фактори, не се деформират, леки са и лесно се монтират.

Най-добри показатели по отношение на отдаване на топлина, трайност и издръжливост, имат стоманените тръби. Те могат да издържат резки промени както в налягането, така и при температурата.

Тяхното ползване за смяна на щрангове и тръби е ограничено поради високото им тегло, трудно транспортиране и монтиране. Склонността към корозия също е ограничаващ фактор за използването им.

Добри екологични показатели притежават пластмасовите тръби. В строителните магазини на потребителите, които се интересуват от видовете тръби, се показват най-напред тези.

Те са с дълъг срок на ползване – около 50 години. Имат гладка вътрешна повърхност, което не позволява задържане и натрупване на отпадъци. Еластични са и имат добра топлопроводимост.

Това определя употребата им за смяна на щрангове и тръби в старите жилищни сгради с изградени системи от чугунени тръби.

Малкото им тегло ги прави удобни за транспортиране и лесни за монтиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *