4 неща, които учените смятат, че правят децата щастливи

Детството е най-необичайното, невероятно и щастливо време в нашия живот. Време на открития, игри, чудеса и постоянно възхищение от света, което детето научава всеки ден и всеки час.

Но за родителите този период може да бъде време на безпокойство в желанието да се осигури здравето и щастието на детето.

Споделяме ви 4 препоръки, доказани от научна гледна точка, които ще помогнат да направите детството на вашето дете още по-здравословно и щастливо и това не включва безброй подаръчни кутии, натрупани в детската стая.

  1. Отделете повече време за тях за игри.

Основната грижа на детето е да играе. Докато те са все още много малки – нека играят свободно, не ги ограничавайте. Децата учат най-важните житейски уроци от други деца, а не от възрастните… От възрастните те или не могат да научат много, или са по-малко склонни да го правят. Затова по-често оставяйте децата да излизат на двора и да играят с другите деца.

  1. Не се карайте и не правете сцени в присъствието на децата.

В ранна детска възраст детският мозък се развива невероятно бързо и натрупва информация. И когато видят проблеми с възрастните и чуят споровете им с повишен тон, това може да повлияе негативно на крехкото им психологическо състояние, като ги накара да изпитат вълнение и несигурност.

  1. Не ги сравнявайте с други.

Един от основните стремежи на съвременното общество е да бъде успешно и натискът на това общество често ни подтиква да се опитаме да събудим това желание у децата си.

Изследователите смятат, че когато едно дете постоянно се сравнява с някого, това се отразява негативно на самочувствието му.

  1. Забележете техните усилия и постижения.

Съветваме родителите да следят отблизо процесите, в които се включва тяхното дете, и да забележат какво прави. Това ще помогне да го похвалите за неговите конкретни усилия и постижения, без да се измъквате с общи фрази като: „толкова си умен и се справяш толкова добре“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *