Ах, тези пелети


Пресованите стърготини горят по-добре от обикновените дърва. Благодарение на високите си показатели при горене калоричността им е 2,5 пъти по-висока. Колкото повече е въглерода в дървата за огрев, толкова по-голяма е калоричността му.

Работата е в това, че обикновените дърва за огрев освен въглерод съдържат в целулозата и значителни количества водород и кислород. При гранулите целулозата е разградена и кислорода и водорода са се отделили във вид на газ.

Съществено предимство на гранулите е тяхната добра горимост. Дървата при изгаряне губят 85 % от масата си във вид на газове, а 15 % представлява пепелта. При горене на пелети остава около 0,75 – 1,5 % пепел, в зависимост от суровината, от която са получени.

Важно е да се отбележи, че гранулите за отопление съдържат два пъти по-малко влага в сравнение с дървата за огрев. В процеса на производство под високо налягане гранулите се нагряват до 110 градуса , което позволява двойно да се намали съдържанието на влага.

В допълнение, за сметка на пресоването пелетите притежават по-висока плътност в сравнение с дървата. Да се провери този факт е много лесно.

Дървото, както е известно, не потъва във водата, а плува на повърхността, а гранулите, произведени от дървесни стърготини, падат като камък на дъното.

Това също обяснява защо от малък обем гранулирано гориво се получава значително повече топлина при горене, отколкото от дървата.

Фактически пелети – това е горивото, което набира все по-голяма популярност по време на енергийна криза. Те притежават такива качества, като: ниска цена, висока безопасност, лесно се транспортират и съхраняват, процеса на горене в пелетните котли се автоматизира.

Пелетните котли се отличават със своята продължителна работа без участието на човека (до 7 и повече денонощия). Това се постига благодарение на пелетите, които могат да се зареждат автоматично чрез шнек и поддържат горенето на котела.

Целият процес при пелетните котли е автоматизиран. Нивото на автоматизация на котела позволява самостоятелно подаване на нова порция гранули от бункера за поддържане на зададената температура.

Котлите са оборудвани със специални горелки, които позволяват максимално ефективно да се използват пелетите за огрев.

Пелетните котли не се нуждаят от специални грижи. Веднъж в месеца се почистват от пепелта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *