Бъдещето на глобалните текстилни компании и пандемията

Проучвания, базирани на Статистически преглед на световната търговия от 2020 г. показват: „Увеличаването на производствените разходи за снабдяване се класират като едно от най-големите бизнес предизвикателства, пред които са изправени респондентите през 2020 г. По-специално, за втора поредна година, респондентите показват, че „ корабоплаването и логистиката“ са основната им грижа за разходите през 2020 г. Освен това, тъй като 90% от респондентите изрично твърдят, че американската секция 301 срещу Китай е увеличила разходите за снабдяване на техните компании през 2020 г. спрямо 63% през миналата година. Сovid-19 и търговската война подтикват американските модни компании да намалят допълнително „експозицията си към Китай“. Докато Китай и Виетнам остават най-популярните дестинации за снабдяване сред анкетираните, като около 29% от анкетираните посочват, че произвеждат повече във Виетнам, отколкото в Китай през 2020 г., което е още повече от 25% през 2019 г.

И така, означава ли това, че тази промяна ще се ускори през следващите години? Това би било трудно да се предскаже, но проучването на USFIA наистина показва, че малцина са готови да предприемат ефективни действия в момента: „Диверсификацията на източници се забавя и все повече американски модни компании преминават към консолидиране на съществуващата си база за снабдяване. Близо половината от анкетираните казват, че планират да „произвеждат в същия брой страни, но работят с по-малко доставчици“, спрямо 40%, отразени в миналогодишното проучване.“

Това е отразено, може би дори потвърдено, в друга констатация: „За първи път, откакто стартирахме проучването през 2014 г., НИКОЙ от респондентите не планира значително да увеличи обема на снабдяването от ВСЯКА конкретна държава или регион в света. Този изключителен резултат ни напомня за тежестта на настоящата икономическа криза, пред която са изправени американските модни компании. Тя  предполага, че икономическото възстановяване след 19-ти век, може да бъде дълго и бавно изкачване.“ Всяка маргинална промяна ще насочи маршрута към Виетнам и Бангладеш. Очакващите тектоничното изместване обаче може да се наложи да изчакат известно време.

Подобни проучвания не съществуват за други държави, но основното настроение на САЩ, че никой не иска да предприема значими стъпки в момента, може също да е вярно за ЕС, Великобритания, Япония и Корея.

От:  Статистически преглед на световната търговия  2020

Източник: nameri-rabota.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *