Етикетни принтери и техните особености

Ако сте си наумили да закупите някой от различните модели етикетни принтери,  то тогава е добре да бъдете запознати с по-важните им особености. На първо място да отбележим, че по отношение на качеството на печата и неговата трайност при дългосрочно съхранение съществуват два вида етикетни принтери, от които може да избирате – за термичен печат или за термичен трансферен печат. Първият вариант е далеч по-евтин, но печатът направен по тази технология е доста нетраен и се поврежда лесно от неблагоприятните метеорологични условия на околната среда – например при висока влажност или твърде висока и твърде ниска температура. Въпреки това, има доста случаи, когато такива модели етикетни принтери ще ви свършат добра работа. Вторият вариант е принтер за термичен трансферен печат. Той е по-скъп, но предлага високо качество и дългосрочно съхранение, без опасност от повреда. Подходящ е за по-големите фирми.

Какво още е добре да имаме предвид за особеностите на различните модели етикетни принтери:

Ширина и разделителна способност, например. Различните етикети са с различен размер, като някой от тях са маркирани с изображения и баркодове. Затова трябва да се убедите, че тази информация ще се побере в размера на етикета и че вашият принтер притежава необходимата ширина на печата. Обикновено стандартните задачи могат да се изпълнят успешно от принтер с ширина на печата до 54 мм. В случай, че това е недостатъчно, може да използвате лента с широчина до до 108 мм.

 

Размерът и качеството на изображението на етикета определят и разделителната способност на печата. За да сте сигурно точно каква разделителна способност ще ви свърши добра работа, може да си направите тестов етикет и да прецените как изглеждат обектите върху него.

Понякога са необходими и допълнителни устройства, например, ако разполагате с голям склад и отпечатвате етикети в големи тиражи. Помислете за следните неща: външна поставка за етикети / за случаите в които ролката е голяма и не се побира в принтера/, пренавиващо устройство за етикети / външно или вътрешно/, дозатор на етикетите и други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *