За избора на паркет


Изборът на паркет зависи от това, което купувачът иска да види в дома си. Когато купувате, трябва да обърнете внимание не само на цвета, но и на елементарното пълно наименование на продукта. Паркетът е разделен на класове, което зависи от естеството и метода на рязане на дървото.

Радиалното рязане се счита за най-ценно. Тангенциалният материал няма да понесе механично увреждане на дървесината. Смесеният има красив вид, но по-лошо качество от радиалния разрез. Качеството на дървесината за производството му се определя от понятията „премия“, „избор“, „стандарт“, „природа“, „рустика“ и др. Елитната дървесина принадлежи към премиум клас.

Това все пак е теория, а на практика е добре да се обърне внимание на редица показатели. Когато имате възможност да видите бъдещата покупка със собствените си очи е идеалния вариант. Ако покупката е направена чрез интернет, тогава трябва да сте подготвени за факта, че цветът може да се различава от това, което виждате на монитора. Подовите настилки от твърда дървесина са много по-практични от меките. И не се заблуждавайте – по отношение на твърдостта, дъбът е в средата на таблицата за твърдост на дървесината.

Друг показател е стабилността на дъската. Обикновен купувач няма да може да го определи – професионалист е необходим за съдействие. Майсторите по полагане на паркет препоръчват отваряне на опаковките директно в склада и проверка на геометрията на дъската. Но тук трябва да имаме предвид, че в случай на отказ от покупката ще е необходимо да се разреши проблемът с опаковката.

Цената за мнозина ще играе решаваща роля. Не забравяйте, че вносните подови настилки ще струват повече. Не бива да търсите евтин продукт при такава значима покупка. Самият паркет е скъп. Като се има предвид, че грижата за това подово покритие е голяма, е добре за кухнята да изберете монолитен под, може би ламинат, а не дърво.

За балкона е важно изолиран и практичен под. Експертите препоръчват ламинат или настилка. Добре е да се помислим за изолацията от корк.
При избор на паркет е важно да се мисли за микроклимата в къщата или апартамента. Температурните промени ще доведат до скърцане на естественото дърво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *