Как да избера име фирма

Един от важните въпроси, пред които се изравя всеки регистриращ фирма е името на такава. Как да изберете правилно име и какви са последващите стъпки, предлагаме ви да научите сега.

Стъпки в избор на име на фирма преди регистрация на фирма:

Важно е, да съобразите името на фирмата и то да не прилича на някое на съществуваща такава. Ако има сходство, много вероятно е да ви бъркат.

Вариантите за име на фирма с две имена на собственик не са най-удачни. Ако в бъдеще фирмата прерасне в ЕООД или ООД и има и други собственици е малко вероятно те да се съгласят да запазят това виме. Наред с това преименуването (смяна името на фирма) изисква нови разходи и често е свързано с изграждане на нова репутация от нулата.

Сходно на по-горе казаното е добре и името на ново регистрираната фирма да не е заимствано от продукта, който предлагате. Помислете над това, че с времето, бизнесът може да се разрасне и да предлагате и други продукти.

Добре е да дадете име на фирмата си с първите букви на азбуката. Това е от значение, ако след време решите да направите и онлайн присъствие след регистрация на фирма. В търсачките в мрежата, всичко се подрежда по азбучен ред и ако фирмата ви се казва, например: „Явор Яворов“ тя ще се показва най-долу в резултатите на търсенето, малка е вероятността хората да стигнат до нея да я видят.

Избирайте имена с първите 3 букви от азбуката – А, Б, В;

Проверете в Търговския регистър избраното име

Проверете в страницата на Търговския регистър, в базите данни Булстат регистър.

1. Направете проверка в ТР:

https://public.brra.bg/CheckUps/Verifications/RightsOverCompany.ra

Когато отворите сайта въведете името на фирмата, което сте избрали. Може да се появят прозорци, които изискват легитимиране или съгласяване с общите им условия за ползване. Името се изписва на кирилица, въвежда се дадения 5-цифрения код на латиница и се натиска бутонът „търси”. Проверете кое име е свободно. Ако цялото име е заето, измислите друго. В случай, че една част от него е използвана, може да се спрете на този вариант или да измислите ново.

2. Проверка в Булстат регистър

Фирми, които не са пререгистрирани имат присъствие само в Булстат регистър. Той изисква платен достъп и е само за ограничени потребители. Когато избраното име е свободно (това може да се разбере от страницата по-горе), може да го проверите и в Булстат регистър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *