Как да подарим изкуство като подарък

Мнозина решават да подарят картина по някакъв повод. Добро, но рисковано решение. Затова е добре да се очертаят някои основни правила за това, как да подарявате картина, независимо дали я купувате или самите вие сте художник и ще в рисувате.

 

  1. Бъдете наясно с нивото на уменията си.

Трябва да сте сигурни, че изкуството ще бъде разпознаваемо, лесно възприето и приятно. Ако получателят не знае какво е или къде да го експонира, или още по-лошо, не може да си представи да го избере сам, тогава това няма да е добър подарък. Съпоставете своите картини с тези, купени в магазина. Ако не са много по-различни от тези, които получателят харесва, значи ще имате успех.

  1. Не подарявайте портрети.

Не е редно да се подаряват портрети, освен ако не е портрет на човек, когото получателя познава и обича. Също така, добре е да знаете кой художник харесва получателя.  Ако това е кпортрет на член на семейството или на близък приятел, вашият подарък ще има голям ефект.

  1. Съобразете цветовете и декора в дома.

Модерното изкуство няма да е подходящо за къща във викториански стил. Достатъчно е погледнете къщата и да се постараете произведението, което давате, да има поне някои от  цветовете в него. Така ще си пасне достатъчно добре с останалия декор. Като цяло можете да се съобразите и с това формите, присъстващи в къщата, да имитират  формите във вашето произведение на изкуството.

 

  1. Подарете няколко произведения.

За жилищата, които нямат специфичен стил, даването на няколко малки произведения на изкуството може да бъде добър начин да сте сигурни, че вашият подарък ще е добре приет. Например, няколко малки картини, обградени в рамки, ще изглеждат добре почти навсякъде, защото същетвуват като група. Добавянето на свещ или някакъв друг декоративен предмет може също да свърши работа. Основната идея е да създадете цяло пространство само със собствените си подаръци, които да изглеждат естествено, дори ако няма друго произведение на изкуството по стените.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *