Различни видове филтри за вода и как работят

Водните филтри събират нежеланите примеси от водата като утайка, вкус и мирис, твърди частици и бактерии, за да се получи по-качествена вода. От получаването на питейна вода с отличен вкус до по-специализираните приложения като варене в кафе и приготвяне на кристално чист лед, на пазара се предлага богата гама филтри за вода.

5-те вида филтри

Съществуват 5 вида филтри за вода.

  • Механични филтри
  • Абсорбционни филтри
  • Филтри за секвестиране
  • Филтри за йонен обмен
  • Филтри за обратна осмоза

Всеки един от тях третира различен проблем с водата, а някои от тях могат да се комбинират при нужда.

За по-голямата част от нас питейната вода идва от градския водопровод. Тя е безопасна за пиене, но често има неприятен вкус и миризма на химикали като хлор, които се използват за дезинфекция на водата и я пазят от микроби и бактерии. В резултат на това, може също да се установи, че водата от чешмата води до образуване на варовикови отлагания, които могат да запушат тръбите. Тези проблеми, хлорният вкус / мирис и образуването на варовик са само част от често срещаните проблеми с водата, които могат да се решат чрез филтриране на водата. Как всъщност работят водните филтри ?

Механични

Основната идея за механична филтрация е да се преодолее физически утайката, мръсотията или частиците във водата с помощта на бариера.

Абсорбция

Абсорбцията във водните филтри се осъществява най-често от въглерод, който е много ефективен при улавяне на замърсявания, пренасяни от водата. Причината, поради която въглеродът абсорбира замърсителите на толкова лесно е, че има огромна вътрешна повърхност, която е затворена, пълна с кътчета, която може да улови химически приложения като хлор.

Секвестрация

Секвестрацията е действието на химично изолиране на вещество.

Йонен обмен

Йонообменът е процес, използван за омекотяване на твърдата вода чрез обмяна на магнезиевите и калциевите йони, намиращи се в твърдата вода, с други йони като натриеви или водородни йони.

Обратна осмоза

Обратната осмоза (RO) е процесът на отстраняване на разтворените неорганични твърди вещества от водата чрез изтласкването й през полупропусклива мембрана под налягане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *