Хазартна зависимост – същност, причини, симптоми и лечение

Хазартна зависимост

Същност

Все още специалистите водят спорове в коя група от психични разстройства е най-правилно да се причисли зависимостта към хазарта. Според европейския класификатор тя е причислена към разстройствата на навиците и влеченията, характеризира се с често повтарящи се хазартни залагания и доминира в живота така, че да бъде в ущърб на професионалните ,социалните, семейните и материалните ценности в живота на човека. А според класификатора на Америка нещата са малко по-различни – при него това разстройство се причислява към онези, които се свързват със зависимост и психоактивни вещества. Това се основава на редица официални изследвания, които доказват, че в зависимостта към залагания има определени сходства със зависимостта към вещества относно мозъчната активност на болния.

Причини за хазартната зависимост

До този момент няма известни биологични причини, предизвикващи появата на хазартната зависимост. Има обаче доста сериозни психологични такива и най-разпространената от тях е опитът за емоционално бягство от депресията. Повечето от играчите се опитват да намерят алтернатива за промяна на настроението, което асоциират със залагането – специфичното вълнение, което те обзема при залога, необикновеният прилив на енергия при печалба и т.н. Тоест, зависимите от хазарта са повече емоционално свързани с еуфорията и усещанията от нея, отколкото с парите и нуждата от тях.

Така че е трудно да се намери еднозначен отговор на въпроса какви са причините за появата на хазартната зависимост. Според някои изследвания при хората, които са диагностицирани с болестта, е открито, че като деца са страдали от хиперактивност и разстройство на вниманието. А други изследователи пък са открили, че зависимите към хазарта са от крайно състезателния тип хора, които са супер активни, действени, не се уморяват, не могат да водят монотонен начин на живот  и лесно се отегчават. Има и такива теории, които стигат по-далеч и твърдят, че причините за пристрастяването към хазартните игри са свързани най-вече с проблеми във възприятието за живота и света, а не толкова с личността и настроението.

Колкото и различни да са изброените открития, има едно общо между тях и може би именно в него е разковничето за откриване на причините за хазартна зависимост. И това са изкривените мисловни модели. А пътят за тяхното задоволяване и подхранване днес е елементарен – изключително лесни достъп до игри за залагания – казина, бинго зали, интернет покер, евро футбол…

Симптоми за хазартна зависимост

Симптомите на хазартната зависимост за лесно разпознаваеми. Да вземем например постоянното висене по игрални зали, което заема над 50% от времето през деня и води до влошаване на социалния живот – отношения със семейство, близки, приятели, колеги, проблеми в работата, в интимните отношения и др.

Друг характерен симптом е чувството, което зависимият изпитва за „преследване“. Става дума за преследване, което се свърза със залагане на все по-големи суми и лековатото приемане на все по-големи рискове, които имат за цел възвръщаемост на загубеното. Така болният започва да лъже за залаганията и се въвлича в незаконни дейности като измами, кражби, фалшификация и др.

Лечение

При хазартната зависимост, както и при всички други зависимости, болният се нуждае от професионално лечение. За това ви препоръчваме да се свържете със специалисти в областта, които да се запознаят подробно с индивидуалния случай и така да могат да вземат адекватни и своевременни мерки за лечение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *